Aanmeldfase

Minister van de nieuwe economie

Omdat we sneller kunnen

hero

Het is tijd voor verandering

Waarom de Minister van de nieuwe economie?

Om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in 2030 te halen, moeten we op vrijwel alle thema’s versnellen. Wil jij naar een nieuwe, toekomstbestendige economie en heb je daar een concrete visie op die politici moeten horen?

Wil je het verschil maken richting een duurzamere toekomst maar voel je je onvoldoende gesteund door het beleid van de overheid? Stel je dan nu verkiesbaar als Minister van de nieuwe economie en krijg de unieke mogelijkheid aan tafel te komen bij politieke beslissers.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 ben jij hét gezicht van iedereen die tempo wil maken richting de nieuwe economie.

  • Laat Nederland zien wat jouw visie is op de nieuwe economie
  • Werk actief mee aan het bereiken van die economie
  • Oefen invloed uit op de Tweede Kamerverkiezingen in 2021
  • Zorg voor echte verandering

Hoe word je Minister van de nieuwe economie?

1
Nu

Stel je verkiesbaar

Bepaal je standpunten en slogan, en start jouw campagne. Ga het land in: fysiek of digitaal. Profileer je op social media. Zorg dat je een zo groot mogelijke groep stemmers aan je bindt die in december op jou stemmen.

2
Vanaf 1 december

Kom op de kieslijst

De hele maand december is de stembus geopend. Begin januari laten we jou weten of je genoeg stemmen hebt behaald voor de kieslijst van 21 potentiële ministers. Deze 21 mogen op 15 januari 2021 live pitchen voor de jury, met daarin Jan Terlouw, Jeroen Smit, Talitha Muusse, Marije van der Made, Prins Carlos en Maria van der Heijden.

3
25 januari 2021

De verkiezing

Tijdens een live te volgen studio-debat in de Beurs van Berlage in Amsterdam, trekken de drie genomineerden nog één keer alles uit de kast. Bezoekers, kijkers en de jury bepalen samen wie de Minister van de nieuwe economie wordt.

Wie wordt de Minister van de nieuwe economie?

Dit zijn de kandidaten tot nog toe

Stem hier vanaf 1 december op jouw favoriet

Bij elke kandidaat vind je zijn of haar persoonlijke verkiezingsslogan. Klik op een foto om te zien hoe deze kandidaat wil versnellen naar de nieuwe economie en om te stemmen.

Al je vragen over de minister beantwoord

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik minister van de nieuwe economie willen zijn?

Het is een unieke kans om de touwtjes (meer) in eigen handen te nemen. Ondernemende mensen met idealen hebben de overheid nodig om te kunnen groeien in de nieuwe economie. Dit is je kans om jouw boodschap te verspreiden en aan tafel te komen bij politieke beslissers.

Wat is het doel van deze campagne?

Het collectief van kandidaten heeft de kracht om de politieke partijen in opmaat naar de verkiezingen te laten zien dat er draagvlak is voor next generation leadership. Ondernemers weten heel goed wat er moet veranderen om een gelijk speelveld te creëren zodat duurzaam ondernemen steeds logischer wordt.

Hoe wordt bepaald wie de minister wordt?

De 21 kandidaten die online de meeste stemmen weten te vergaren komen op de shortlist. Zij krijgen op vrijdag 15 januari (15.00 – 17.00 uur) de kans digitaal voor een jury te vertellen waarom ze de beste kandidaat zijn. Op basis daarvan kiest de jury de 3 beste kandidaten. Deze mogen pitchen op NE21, het event van MVO Nederland dat 25 januari 2021 plaatsvindt. Bezoekers – online en offline – mogen een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Dat neemt de jury mee in de uiteindelijke beslissing: wie is de Minister van de nieuwe economie?

Wat gaat de minister van de nieuwe economie doen nadat hij of zij is gekozen?

De minister wordt de spreekbuis namens alle deelnemers aan de campagne en duurzaam ondernemend Nederland. Hij of zij krijgt allereerst de kans om deze visie op een landelijk podium te laten horen. Te beginnen op de avond van NE21: het verkiezingsdebat. Daar maakt de minister de score van de Nieuwe Economie Index bekend en krijgt hij of zij de kans om mee te debatteren met vertegenwoordigers van de politieke partijen. Daarna biedt MVO Nederland de minister de mogelijkheid aan tafel te komen bij politieke beslissers en op verschillende platforms. Er lopen onderhandelingen met omroepen, dagbladen, online media, podcastmakers en politici. Ook op de kanalen van MVO Nederland krijgt de winnaar uiteraard volop aandacht.

Hoeveel tijd kost een mogelijk ministerschap eigenlijk?

Dat hangt helemaal van jezelf af. Je kunt er heel actief mee aan de slag, maar dat hoeft helemaal niet. Vanaf 1 december 2020 kan er op je gestemd worden, het is dan wel handig dat je op zijn minst je socialmedia-kanalen inzet om te zorgen dat mensen op je gaan stemmen. Maar je bepaalt dus zelf hoeveel tijd het je mag kosten.

Als je bij de 21 genomineerden hoort, verwachten we dat je jezelf presenteert aan de jury. Als je bij de 3 finalisten hoort verwachten we dat je voorbereid naar de finale in Amsterdam komt. Als je wordt gekozen tot dé Minister van de nieuwe economie verwachten we een tijdsinvestering, maar alsnog bepaal jij natuurlijk je eigen agenda. We hopen ongeveer een dag in de week en ondersteunen je hier bij.  Het duurt maar tot aan de verkiezingen. Het is dus een tijdelijke rol.

Wat is de nieuwe economie?

De nieuwe economie is een toekomstbestendige economie: klimaatneutraal, circulair, inclusief en met eerlijke ketens.

Bekijk alle vragen

Schrijf je in voor updates over deze campagne

Laat hieronder je gegevens achter zodat we je af en toe via e-mail op de hoogte kunnen houden over deze campagne.