Minister van de nieuwe economie

Omdat we sneller kunnen

hero

Het is tijd voor verandering

Waarom de Minister van de nieuwe economie?

Om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in 2030 te halen, moeten we op vrijwel alle thema’s versnellen. Een groeiende groep mensen staat te springen hieraan bij te dragen – van jong tot oud, van ondernemer tot werknemer, van links tot rechts. Wat ze verbindt, is dat ze tempo willen maken op weg naar de nieuwe economie.

Meer dan 200 kandidaten hebben zich verkiesbaar gesteld als Minister van de nieuwe economie. De stembussen zijn nu geopend; breng voor 31 december 2020 een stem uit op je favoriete kandidaat.

De gekozen Minister van de nieuwe economie:

  • is hét gezicht van iedereen die tempo wil maken richting de nieuwe economie;
  • krijgt van MVO Nederland de unieke mogelijkheid aan tafel te komen bij politieke beslissers;
  • krijgt de kans om zijn of haar visie op een landelijk podium te laten horen;
  • en debatteert direct na zijn of haar verkiezing mee met tijdens NE21: het verkiezingsdebat.

Hoe kiezen we de Minister van de nieuwe economie?

1
TOT EN MET 31 DECEMBER

Stembus open

Bekijk de kandidaten, hun slogans en hun standpunten. Weet je al op wie je wilt stemmen? Zoek deze kandidaat dan op door op een naam te zoeken. Op de pagina van jouw favoriete kandidaat klik je op ‘Ja, ik stem op …’, vul je je e-mailadres in en druk je nogmaals op stem.

2
15 JANUARI 2021

Halve finale

Begin januari maakt MVO Nederland bekend op welke 21 kandidaten Nederland het meest heeft gestemd. Deze kandidaat-ministers pitchen op 15 januari online voor de zeskoppige jury, bestaande uit Prins Carlos, Jeroen Smit, Talitha Muusse, Jan Terlouw, Marije van der Made en Maria van der Heijden. Op basis van de pitches kiest de jury drie genomineerden voor de finale.

3
25 JANUARI 2021

Finale

Tijdens NE21: het verkiezingsdebat in de Beurs van Berlage in Amsterdam, trekken de drie genomineerden nog één keer alles uit de kast. Bezoekers, kijkers en de jury bepalen samen wie de Minister van de nieuwe economie wordt. De winnaar krijgt op dezelfde avond direct een rol in het verkiezingsdebat.

Wie wordt de Minister van de nieuwe economie?

Dit zijn de kandidaten

Stem op jouw favoriet

Bij elke kandidaat vind je zijn of haar persoonlijke verkiezingsslogan. Klik op een foto om te zien waar deze kandidaat voor staat én om te stemmen.

Schrijf je in voor updates over deze campagne

Laat hieronder je gegevens achter zodat we je af en toe via e-mail op de hoogte kunnen houden over deze campagne.

Al je vragen over de minister beantwoord

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van deze campagne?

Het collectief van kandidaten heeft de kracht om de politieke partijen in opmaat naar de verkiezingen te laten zien dat er draagvlak is voor next generation leadership. Ondernemers weten heel goed wat er moet veranderen om een gelijk speelveld te creëren zodat duurzaam ondernemen steeds logischer wordt.

Waarom zou ik minister van de nieuwe economie willen zijn?

Het is een unieke kans om de touwtjes (meer) in eigen handen te nemen. Ondernemende mensen met idealen hebben de overheid nodig om te kunnen groeien in de nieuwe economie. Dit is je kans om jouw boodschap te verspreiden en aan tafel te komen bij politieke beslissers.

Hoe wordt bepaald wie de minister wordt?

De 21 kandidaten die online de meeste stemmen weten te vergaren komen op de shortlist. Zij krijgen op vrijdag 15 januari (15.00 – 17.00 uur) de kans digitaal voor een jury te vertellen waarom ze de beste kandidaat zijn. Op basis daarvan kiest de jury de 3 beste kandidaten. Deze mogen pitchen op NE21, het event van MVO Nederland dat 25 januari 2021 plaatsvindt. Bezoekers – online en offline – mogen een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Dat neemt de jury mee in de uiteindelijke beslissing: wie is de Minister van de nieuwe economie?

Wat gaat de minister van de nieuwe economie doen nadat hij of zij is gekozen?

De minister wordt de spreekbuis namens alle deelnemers aan de campagne en duurzaam ondernemend Nederland. Hij of zij krijgt allereerst de kans om deze visie op een landelijk podium te laten horen. Te beginnen op de avond van NE21: het verkiezingsdebat. Daar maakt de minister de score van de Nieuwe Economie Index bekend en krijgt hij of zij de kans om mee te debatteren met vertegenwoordigers van de politieke partijen. Daarna biedt MVO Nederland de minister de mogelijkheid aan tafel te komen bij politieke beslissers en op verschillende platforms. Er lopen onderhandelingen met omroepen, dagbladen, online media, podcastmakers en politici. Ook op de kanalen van MVO Nederland krijgt de winnaar uiteraard volop aandacht.

Hoeveel tijd kost een mogelijk ministerschap eigenlijk?

Dat hangt helemaal van jezelf af. Je kunt er heel actief mee aan de slag, maar dat hoeft helemaal niet. Vanaf 1 december 2020 kan er op je gestemd worden, het is dan wel handig dat je op zijn minst je socialmedia-kanalen inzet om te zorgen dat mensen op je gaan stemmen. Maar je bepaalt dus zelf hoeveel tijd het je mag kosten.

Als je bij de 21 genomineerden hoort, verwachten we dat je jezelf presenteert aan de jury. Als je bij de 3 finalisten hoort verwachten we dat je voorbereid naar de finale in Amsterdam komt. Als je wordt gekozen tot dé Minister van de nieuwe economie verwachten we een tijdsinvestering, maar alsnog bepaal jij natuurlijk je eigen agenda. We hopen ongeveer een dag in de week en ondersteunen je hier bij.  Het duurt maar tot aan de verkiezingen. Het is dus een tijdelijke rol.

Kan ik me na 1 december nog aanmelden als kandidaat?

Vanaf 1 oktober tot en met 30 november heeft iedereen de kans gekregen zich verkiesbaar te stellen als Minister van de nieuwe economie. Vanaf 1 december geeft de campagne alle ruimte aan de persoonlijke campagnes en het stemmen. Het is dus helaas niet meer mogelijk om je nog aan te melden als kandidaat. Wel kun je je uiteraard scharen achter een andere kandidaat en hem of haar helpen aan zo veel mogelijk stemmen.

Bekijk alle vragen